اختلال خواب کودکان
ADHD | بیش فعالی و نقص توجه
مشاوره کودک
مشاوره افسردگی کودک
پرخاشگری کودک
مشاوره نوجوان
مشاوره اوتیسم
مشاوره لجبازی کودک
مشاوره اضطراب کودک
مشاوره اعتیاد بازی کامپیوتری
مشاوره نافرمانی کودک
مشاوره تربیت کودک
مشاوره اختلال یادگیری
نقشه مغزی
بیوفیدبک
مشاوره خارج از کشور
مشاوره با چت
مشاوره در تلگرام
مشاوره در واتساپ
مشاوره تلفنی
مشاوره در روبیکا
اختلال خواب در بزرگسالان
مشاوره افسردگی
مشاوره فوبیا و ترس
مشاوره اضطراب
مشاوره دو قطبی
مشاوره وسواس فکری
مشاوره پانیک
مشاوره اعتماد به نفس
مشاوره اعتیاد
مشاوره جنسی
مشاوره ازدواج
مشاوره طلاق
مشاوره خیانت
مشاوره ازدواج مجدد
مشاوره عاطفی
بازی درمانی
هنر درمانی
کاردرمانی
گفتار درمانی
دارو درمانی
روان درمانی
روان پزشکی کودک
روانپزشکی نوجوان
مشاوره تحصیلی کودکان
مشاوره تحصیلی کنکور
مشاوره تحصیلی نوجوانان
استعدادیابی کودکان
استعدادیابی جوانان
استعدادیابی نوجوانان
استعدادیابی دانش آموزان
روانشناسی سازمانی صنعتی
مشاوره کسب و کار آنلاین
مشاوره کسب و کار خانگی
مشاوره کسب و کارهای کوچک
مشاوره راه اندازی کسب و کار
مشاوره شغلی دانش آموزان
مشاوره شغلی دانشجویان
ثبت نام / ورود
021 77777000
شماره تماس جهت نوبت دهی
دانستنی های روان رشد
انتشار: ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
نویسنده: ادمین روان رشد
دسته بندی: مشاوره و درمان بزرگسالان
این مقاله توسط اکرم نقوی از نظر تخصصی بررسی و تایید شده است
احساس میکنید در زندگی خودتان با الگوهای رفتاری تکراری و مخربی روبرو هستید یا در چرخهای از روابط ناسالم، عزت نفس پایین و احساسات منفی گرفتارید؟ در این صورت ممکن است شما نیز مانند بسیاری از افراد در جهان طرحواره ناسالم داشته باشید. اما نگران نباشید. در این مقاله، راهکاری اثبات شده برای رهایی از این دام به شما معرفی میکنیم: طرحواره درمانی.
با کمک این روش، میتوانید این الگوهای ذهنی و رفتاری ناسالم را در خودتان شناسایی کنید و با دریافت راهنمایی از یک متخصص تلاش کنید تا آنها را تغییر دهید و به سمت یک زندگی سالم تر حرکت کنید. اگر کنجکاو شدید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا طرحواره درمانی و انواع روش های آن را با مثال های ملموس به شما توضیح دهیم تا به صورت عمیق آن را درک کنید و از آن استفاده کنید.
طرحواره درمانی یا اسکیما تراپی (schema therapy)، نوعی از درمان در روانشناسی است که هدف آن، تغییر طرحواره ها است و چند رویکرد درمانی را با یکدیگر ترکیب میکند. طرحواره درمانی به زبان ساده یعنی طرحواره ها یا الگوهای فکری و رفتاری منفی خودمان را که احتمالا در کودکی ایجاد شده اند شناسایی کنیم و تغییر دهیم. مثلا کسی که همیشه دنبال جلب توجه است، حتی منفی ممکن است یک طرحواره داشته باشد که در دوران کودکی شکل گرفته است. جالب است بدانید که یونگ، مبدع طرحواره درمانی، اسکیماها را تله های زندگی معرفی میکند که ما در آن ها گرفتار شده ایم و در دوران کودکی و از تجربیات آن زمان ایجاد شده اند. آن ها می توانند باعث محدودیت در زندگی ما شوند و مشکلاتی را برای ما ایجاد کنند.
اما در همین زمان است که درمان اسکیما تراپی، به افراد کمک میکند تا این طرحواره ها را در ابتدا بشناسند و سپس به صورت ریشه ای و با کمک یک روانشناسی حرفه ای، آن ها را از بین ببرند.
طرحواره درمانی، این روش نوین و یکپارچه در روانشناسی، در اواخر دهه 1980 توسط جفری یانگ، روانشناس مشهور آمریکایی، ابداع شد. یانگ طی سال ها تحقیق و تجربه در زمینه روانشناسی، متوجه شد که برخی از مشکلات و اختلالات روانی مراجعانش با روشهای درمانی رایج آن زمان قابل درمان نیستند. پس به فکر یک راه حل افتاد.
پس یانگ طرحواره درمانی را با استفاده از مکاتب مختلف درمانی، مانند درمان شناختی- رفتاری، روانکاوی، نظریه دلبستگی و درمان متمرکز بر هیجان توسعه داد. او 18 طرحواره را کشف کرد و آن ها را در 5 حوزه طبقه بندی کرد. نظریه او این بود که با هدف قرار دادن و مواجهه مستقیم با این الگوهای فکری ناسالم، به افراد کمک میکند تا با احساسات منفی مداوم خود مبارزه کنند.
جفری یانگ در کتاب خود به نام زندگی خود را دوباره بیافرینید میگوید:
این روش کمک می کند افراد طرحواره های ناسازگار اولیه را شناسایی کنند و سپس با کمک به بیماران در درک آن ها و ایجاد مکانیسم های مقابله سالم تر، به دنبال ایجاد تغییر پایدار باشند. همچنین طرحواره درمانی جفری یانگ، شکافی را در گزینه های درمانی پر کرده است و یک ابزار ارزشمند است برای درمانگرانی که با مسائل پیچیده یا مداوم روانشناختی کار می کنند.
در جلسات طرحواره درمانی، طرحواره درمانگر میتواند از چندین تکنیک مختلف استفاده کند. هر روش برای طرحواره های مختلف و افراد مختلف مناسب است. در این بخش این تکنیک ها را بررسی میکنیم. در ابتدا، نیاز است که دو مفهوم را در کنید
حالا که این مفاهیم را متوجه شدید، می توانید تکنیک ها را نیز بهتر درک کنید. ارتباط تکنیک ها و و این دو مفهوم به این صورت است که این دو مفهوم، با استفاده از تکنیک هایی که در ادامه بررسی میکنیم انجام میشوند.
تکنیک های احساسی و عاطفی یعنی برای مقابله با طرحواره ها، از احساسات استفاده میشود. این به شما کمک می کند تا احساسات را به طور کامل تجربه کنید و آنها را در ایمنی درمان بیان کنید. تکنیک های رایج احساسی شامل تصویرسازی هدایت شده و ایفای نقش است.
در تصویر سازی، میتوان برای کشف و درک تجربیات درک نشده استفاده کرد. همچنین با روش تصویرسازی، مراجع می تواند حمایت و تجربیاتی که در کودکی نداشته است را تجربه کند. در بخش ایفای نقش نیز مراجعان حالت های مختلف طرحواره ها را نشان میدهند و گفت و گو میکنند تا تفاوت بین کسانی که طرحواره دارند و یا نه را متوجه شوند.
این تکنیک به شما کمک میکند تا روابط خودتان را بررسی کنید و متوجه شوید که طرحواره ها چگونه بر آنها تاثیر می گذارند. اینکه چگونه اسکیماها در درمان تاثیر دارند، می تواند به شما کمک کند تا الگوهای مشابهی را نیز در زندگی خود کشف کنید و با استفاده از این روش، طرحواره های خود را بشناسید. برای این روش ممکن است حتی نیاز باشد که شما یک فرد را در جلسات اسکیما تراپی همراه خود ببرید.
اسکیما در روانشناسی، بر تکنیک های شناختی بر شناسایی و به چالش کشیدن الگوهای فکری ناسالم که زمینه ساز طرحواره های ناسازگار شما هستند، تمرکز دارند. در این روش شما با درمانگر کار میکنید تا تجربیات زندگی خودتان را بررسی کنید و متوجه شوید که در کدام موارد، طرحواره های دخیل بودند و این تجربیات را پشتیبانی کردند. این تکنیک میتواند با استفاده از دو روش فلش کارت و دفتر خاطرات و بازبینی مجدد خاطرات انجام شود.
در روش اول، مشتریان کارت هایی ایجاد می کنند که طرحواره های آنها را همراه با شواهد موافق و مخالف آنها فهرست می کند. همچنین در این قسمت خاطرات روزانه می توانند موقعیت هایی که باعث ایجاد طرحواره ها و افکار، احساسات و رفتارهای ناشی از آن می شوند، ردیابی کنند. در روش دوم نیز شواهدی برای به چالش کشیدن الگوهای تفکر منفی مرتبط با طرحواره ها جمع آوری میشود و درمانگر به شما کمک میکند تا آن ها را از دیدگاهی متفاوت تر و متعادل تر ببینید.
افرادی که طرحواره دارند، ممکن است برخی رفتارهای مقابله ای داشته باشند و در برابر این طرحواره های تسلیم شوند. اما تکنیک رفتاری کمک میکنند تا با تغییر این الگوهای رفتاری، انتخاب های مثبت و سالمی داشته باشید. مراجعان رفتارهای سالم را در جلسات درمانی از طریق تصویرسازی یا ایفای نقش انجام می دهند تا از آماده شوند که از آن ها در زندگی واقعی استفاده کنند. همچنین ممکن است درمانگر وظایفی را برای کمک به مراجعان برای آزمایش رفتارهای جدیدی که مکانیسم های مقابله ای مبتنی بر طرحواره آنها را به چالش می کشد اختصاص دهد.
با این تکنیک ها، شما از طرحواره های خود آگاهی پیدا میکنید و در جلسات طرحواره درمانی، برای به چالش کشیدن و جایگزین کردن این اسکیماها، مهارت هایی را یاد میگیرید. تمامی این موارد به شما کمک میکند تا احساسات خود را به طور موثرتری مدیریت کنید. حتما دقت کنید که رابطه شما با درمانگر در اثر بخشی هر کدام از این تکنیک ها تاثیر بسیار زیادی دارد. هر تکنیکی، تنها زمانی اثر بخش است که با درمانگر خود احساس امنیت و آرامش میکنید. برای این منظور باید به کلینیکی مراجعه کنید که خدمات تخصصی به شما ارائه می دهد. ما در کلینیک روان رشد در تلاشیم تا بهترین خدمات را به شما ارائه دهیم تا بهترین نتیجه را دریافت کنید.
مطالعات نشان می دهند که طرحواره درمانی برای افرادی که دارای ویژگی های اختلال شخصیت هستند، بسیار موثر است. اسکیما تراپی به همه کسانی که به تروماهای دوران کودکی، اختلالات خوردن و اعتیاد مبتلا هستند کمک میکند تا به صورت ریشه ای مشکلات خود را رفع کنند و از تله های روانی زندگی خود خارج شوند.
این روش به ریشههای عمیق مشکلات روانی میپردازد و به افراد در ایجاد تغییرات پایدار در زندگی خود کمک میکند. پس اگر شما نیز احساس میکنید در تله های زندگی گیر کرده اید، همین حالا به یک کلینیک تخصصی مراجعه کنید و از خدمات حرفه ای بهره مند شوید تا برای رفع و درمان طرحواره ها تلاش کنید.
اشتراک گذاری مطلب در :
مطالب پیشنهادی روان رشد
روانشناسی مهاجرت، کشف راز تغییرات بزرگ زندگی و راه موفقیت در زندگی جدید
۱۴۰۲/۱۲/۲۲
تفاوت اختلال دوقطبی نوع یک و دو
ترس از ازدواج یا گاموفوبیا
تروما چیست و انواع آن چه هستند؟
تفاوت استرس و اضطراب چیست؟
اختلال اضطرابی چیست؟
انواع فوبیا و علائم آن ها
آماده همسر شدن: چک لیست ضروری برای ازدواج موفق
چرا برخی از والدین در تربیت کودکشان خشمگین و عصبانی میشوند؟
عوامل تاثیرگذار در نیاز به داروهای روانپزشکی
بررسی ویژگی های روانی انسان ها در دوران سالمندی
بررسی علائم شایع ترین مشکلات روانی در بزرگسالان
مشکلات روانشناسی سالمندان: کی باید نگران سالمندمان شویم؟
ترس از رانندگی چیست و چگونه آن را از بین ببریم؟
روش های مدیریت خشم چیست؟
ارائه راهکار برای بحران شکست عشقی
راه های درمان ترس از مرگ
مصرف ماریجوانا چه تاثیری بر مغز دارد؟
روان شناسی زرد، چگونه باورهای فریبنده ذهن شما را بازیچه میکنند؟!
کمالگرایی چیست و در چه افرادی رخ میدهد؟
درمان افسردگی با نوروفیدبک
تفاوت افسردگی ماژور و مینور
فرق دوقطبی و اسکیزوفرنی
مشکلات رایج ازدواج و راه حل های آنها
رویکرد روانشناسی چیست؟ کدام یک برای شما مناسب تر است؟
افسردگی پنهان چیست و چگونه باید تشخیص داده شود؟
تفاوت پرخاشگری و خشونت (خشم)
نکات درمان افسردگی فصلی
آکروفوبیا چیست و نکات درمان ترس از ارتفاع
افسردگی پس از زایمان و راه درمان افسردگی بعد از زایمان
رفتار درمانی شناختی (CBT) چیست؟ راهنمای کامل
راه های کنار آمدن و درمان افسردگی پس از مرگ عزیزان
تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس
علت مقایسه خود با دیگران چیست؟
آیا افسردگی ژنتیکی است؟
مهرطلبی چیست؟ ریشه ها و راه های درمان افراد مهرطلب
راهکارهای بهبود خواب و کاهش بی خوابی
اختلال اضطراب فراگیر (GAD) چیست؟
روابط بین فردی چیست و چگونه آن را تقویت کنیم؟
اختلال شخصیت مرزی (BPD) چیست؟
چه راه هایی برای درمان فوبیا وجود دارد؟
بمباران عشقی چیست؟ علائم مهم و راه های مقابله با Love Bombing
گسلایتینگ (Gaslighting) چیست؟ علائم، نشانهها و راههای مقابله
نظرات و دیدگاه ها
پاسخ به "نام و نام خانوادگی"