اختلال خواب کودکان
ADHD | بیش فعالی و نقص توجه
مشاوره کودک
افسردگی کودک
پرخاشگری کودک
مشاوره نوجوان
مشاوره اوتیسم
مشاوره لجبازی کودک
مشاوره اضطراب کودک
مشاوره اعتیاد بازی کامپیوتری
مشاوره نافرمانی کودک
مشاوره تربیت کودک
مشاوره اختلال یادگیری
نقشه مغزی
بیوفیدبک
مشاوره خارج از کشور
مشاوره با چت
مشاوره در تلگرام
مشاوره در واتساپ
مشاوره تلفنی
مشاوره در روبیکا
اختلال خواب در بزرگسالان
مشاوره افسردگی
مشاوره فوبیا و ترس
مشاوره اضطراب
مشاوره دو قطبی
مشاوره وسواس فکری
مشاوره پانیک
مشاوره اعتماد به نفس
مشاوره اعتیاد
مشاوره جنسی
مشاوره ازدواج
مشاوره طلاق
مشاوره خیانت
مشاوره ازدواج مجدد
مشاوره عاطفی
بازی درمانی
هنر درمانی
کاردرمانی
گفتار درمانی
دارو درمانی
روان درمانی
روان پزشکی کودک
روانپزشکی نوجوان
ثبت نام / ورود
021 77736200
شماره تماس جهت نوبت دهی
دانستنی های روان رشد
انتشار: ۱۴۰۳/۰۲/۲۳
نویسنده: ادمین روان رشد
دسته بندی: مشاوره و درمان بزرگسالان
این مقاله توسط دکتر آرزو شاهینفر از نظر تخصصی بررسی و تایید شده است
در دنیای شلوغ و پرشتاب امروز، افراد بسیاری با چالشهای سلامت روان دست و پنجه نرم میکنند. این چالشها میتوانند طیف وسیعی از علائم را شامل شوند، از اضطراب و افسردگی خفیف و... در حالی که درمانهای غیردارویی مانند رواندرمانی و تغییرات سبک زندگی میتوانند در بسیاری از موارد موثر باشند.گاهی اوقات دارودرمانی نیز برای کمک به افراد در مدیریت علائم و بهبود کیفیت زندگی آنها ضروری است.
بررسی دلایل مختلفی که افراد ممکن است به داروهای روانپزشکی نیاز پیدا کنند:
در چنین مواردی که اغلب ژنتیکی و وراثتی هستند، عوامل زیستی مانند بدتنظیمی کارکرد مغزی و هورمونی، بهراحتی میتوانند بر روی افکار، احساسات و رفتار تأثیر منفی داشته باشند. این مسئله فقط در بیماریهای شدیدی مثل اسکیزوفرنیا وجود ندارد، بلکه در مواردی مثل وسواس یا افسردگی خفیف هم ردپای دلایل زیستی را میبینیم. پس دارو به کمک جسم میآید تا کارکردهای مغزی و هورومونی مرتبط با ایجاد شادی، رضایت، خلق ثابت، حفظ ارتباط با واقعیت و مانند اینها را اصلاح یا تقویت کند. در چنین مواردی، دارودرمانی در کنار روان درمانی تجویز میشود تا از ابعاد مختلف به حل مشکل پرداخته شود.
فقط شرایط جسمی نیستند که بر روان اثر دارند، بلکه ارتباط بین جسم و روان یک ارتباط دوطرفه و درهمتنیده است؛ یعنی حالات روانی هم میتوانند بر شرایط جسمانی اثر بگذارند. گاهی یک مشکل روانشناختی از ابتدا ریشۀ زیستی قویای نداشته است، اما تجربههای سخت و یا نداشتن مهارت مقابله با شرایط استرسزا، باعث شدهاند که هم روان و هم جسم تحتتأثیر قرار بگیرند. این مسئله یک چرخه تغییر منفی متقابل بین جسم و روان را ایجاد میکند و دارودرمانی میتواند جلوی پیشرفت این مشکل را بگیرد. گاهیاوقات نیز نشانههای بدنی یک وضعیت روانی آسیبدیده آنقدر شدید هستند که فرد را از پا انداختهاند مثلاً از شدت افسردگی نمیتوانند خود را بیدار و هوشیار نگه دارند .
گاهی فرد در چنان شرایط بههم ریختهای قرار دارد که ذهن به تنهایی نمیتواند راهحلهای سالم را به کار گیرد. در چنین مواردی، داروها بهطور موقت تجویز میشوند و در کنار سایر روشهای درمانی کمک میکنند تا روند بهبود سرعت و سهولت بیشتری پیدا کند و از درمان نتیجۀ بهتری بگیرند.
این سوال یک دغدغۀ قابلدرک و یکی از دلایل اصلی مقاومت دربرابر دارودرمانی در روانپزشکی است. اما چیزی که لازم است بدانید این است که این مسئله بستگی به نوع، شدت و قدمت مشکل دارد. در اکثر اوقات مصرف و توصیه به استفاده از داروها میتوانند موقتی باشند زیرا در کنار مصرف دارویی که روانپزشک تجویز میکند، با کمک گرفتن از یک روانکاو بهتدریج شیوههای سالم و کارآمد تنظیم هیجان، افکار و رفتار خود را یاد میگیرند و در چنین شرایطی، پس از بهبود یافتن، روانپزشک بهتدریج داروها را کم و سپس قطع میکند.
با این حال، گاهی در این موارد مصرف دارو برای مدتی طولانی یا برای همیشه لازم است:
پاسخ این سوال کاملاً بستگی به شرایط خاص و نوع داروی مصرفی دارد. داروهایی مثل آرامبخشها و خوابآورها میتوانند در کمتر از یک ساعت تأثیرگذار باشند، درحالیکه داروهایی مثل ضدافسردگیها، اغلب به چند روز زمان برای نشان دادن اثر خود نیاز دارند. میتوان دربارۀ نحوه و زمان اثرگذاری داروها از روانپزشک سوال کرد تا با آگاهی بیشتر، برای دیدن تأثیر داروها آماده باشند . بهعلاوه، مکانیزم اثر داروها باهم متفاوت هستند. به همین دلیل، گاهی ممکن است نیاز باشد که بعد از چند روز مصرف، دربارۀ تأثیر داروها با روانپزشک خود صحبت کنید تا در صورت لزوم، داروهای جدیدی را جایگزین کند.
هر دارویی، چه داروهای روانپزشکی و چه غیرروانپزشکی، ممکن است عوارض جانبیای داشته باشند. در اغلب موارد، این عوارض کوتاهمدت هستند؛ مانند حالت تهوع یا سردرد. همینطور لازم است بدانید که دارویی که مصرف میکنید در چه زمانی مناسب و در چه زمانی مشکل زا یا خطرزا است؛ بهعنوان مثال، مصرف داروهای آرامبخش در زمان رانندگی میتواند خطرساز باشد. مراجعین میتوانند از روانپزشک خود بخواهند که در این خصوص توضیح بدهد ؛ با این حال، بهترین کار این است که پس از مصرف دارو، هرگونه عوارض احتمالی را به روانپزشکتان اطلاع دهید. به یاد داشته باشید زمانی یک دارو تأییدیه تجویز را به دست میآورد که اطمینان حاصل شود که اثربخشی آن به عوارض محتمل برتری و پیشی دارد و درعینحال امکان عوارض جدی و آسیبزننده بهواسطه آن در جمعیت سالم نادر باشد. و فراموش نکنید که در اغلب موارد، تأثیر منفیای که مشکلات روانی بر کیفیت زندگی و حتی سلامت جسمی میگذارند، بسیار بیشتر از عوارض جانبی داروهای روانپزشکی است. بهعلاوه؛ هیچ چیز بااهمیتتر و ارزشمندتر از سلامت روان و آرامش فرد نیست. برای مشاوره روانپزشکی کودک با متخصصان در روان رشد همراه باشید. پس با افزایش آگاهی خود و جامعه نسبت به مصرف این داروها، میتوان قدم بزرگی در راه حفظ کیفیت زندگی خود و دیگران برداشت .
اشتراک گذاری مطلب در :
مطالب پیشنهادی روان رشد
طرحواره درمانی چیست و چه تکنیک هایی دارد؟
۱۴۰۳/۰۲/۲۳
مشاوره روانشناسی مهاجرت چیست؟
تفاوت اختلال دوقطبی نوع یک و دو
ترس از ازدواج یا گاموفوبیا
تروما چیست و چه انواعی دارد؟
تفاوت استرس و اضطراب چیست؟
اختلال اضطرابی چیست؟
انواع فوبیا و علائم آن ها
آماده همسر شدن: چک لیست ضروری برای ازدواج موفق
چرا برخی از والدین در تربیت کودکشان خشمگین و عصبانی میشوند؟
بررسی ویژگی های روانی انسان ها در دوران سالمندی
بررسی علائم شایع ترین مشکلات روانی در بزرگسالان
مشکلات روانشناسی سالمندان: کی باید نگران سالمندمان شویم؟
ترس از رانندگی چیست و چگونه آن را از بین ببریم؟
روش های مدیریت خشم چیست؟
ارائه راهکار برای بحران شکست عشقی
راه های درمان ترس از مرگ
مصرف ماریجوانا چه تاثیری بر مغز دارد؟
روانشناسی زرد: فریبنده، اما دروغین! چگونه از چنگال این شبه علم رها شویم؟
کمالگرایی چیست و در چه افرادی رخ میدهد؟
درمان افسردگی با نوروفیدبک
تفاوت افسردگی ماژور و مینور
فرق دوقطبی و اسکیزوفرنی
مشکلات رایج ازدواج و راه حل های آنها
رویکرد روانشناسی چیست؟ کدام یک برای شما مناسب تر است؟
افسردگی پنهان چیست و چگونه باید تشخیص داده شود؟
تفاوت پرخاشگری و خشونت (خشم)
نظرات و دیدگاه ها
پاسخ به "نام و نام خانوادگی"