خدمات روان رشد

گفتار درمانی کودکان

  • دسته بندی: دپارتمان کودک و نوجوان

گفتار درمانی چیست؟

گفتار درمانی همان پاتولوژی گفتار و زبان بوده و از زیر شاخه های توانبخشی است. گفتار درمانی به آسیب شناسی و  اختلالات مربوط به گفتار و زبان پرداخته و به منظور بهبود وضعیت گفتار و زبان فرد از تکنیک های و اقدامات مثبتی بهره می گیرد.

بدلیل اینکه گفتار و زبان بخش بسیار مهمی برای ارتباط برقرار کردن با دیگران بوده و باعث رشد و شکوفایی فرد می گردد میتوان اهمیت گفتار درمانی را دریافت.

همچنین از دیگر رشته های توانبخشی میتوان به فیزیوتراپی، کاردرمانی، ارتوپدی فنی، شنوایی شناسی و بینایی سنجی اشاره نمود. هدف کلیه افرادی که در حیطه گفتار درمانی فعالیت می کنند، استفاده از بالاترین توانایی ممکن از فرد توانخواه در جهت بهبود شرایط زندگی شخصی و اجتماعی فرد است. بنابراین گاهی هدف، درمان کامل فرد توانخواه نیست؛ بلکه تلاش برای استفاده از تمامی توانایی های فرد به بهترین شکل ممکن است. ضمن اینکه بر خلاف تصور برخی افراد گفتار درمانی تنها محدود به کودکان نبوده و در هر سنی گفتار درمانی نتیجه موثری خواهد داشت. گفتار درمانی می تواند برای افرادی که دارای مشکلاتی چون اختلالات بلع، دشواری گفتار و اختلالات ادراک هستند بسیار مفید باشد. این دسته از مشکلات ممکن است بر اثر عارضه های ناگهانی یا به طور مادرزادی خود را نشان دهند.

گفتار درمانگر کیست؟

گفتار درمانگر یا پاتالوژیست گفتار و زبان اختلالات مربوط به گفتار، زبان و بلع است. گفتار درمانگر کسی است که نوع این اختلال را تشخیص داده و به درمان گام به گام می پردازد. با توجه به آن که گفتار یکی از اصلی ترین راه های ارتباطی است به نوعی می توان گفت گفتار درمانگرها یکی از پل های ارتباطی درمانجو با دنیای خارج از خود می باشد. گاهی نیاز است که گفتار درمانگر معلم کودکان و یا پرستار بیمار در صورت حضور در بیمارستان را در جریان روند درمان قرار دهد تا نتایج بهتری از درمان حاصل شود؛ همچنین گاهی در صورت نیاز گفتار درمانگر با اصلاح محیط زندگی فرد سعی در ایجاد شرایط بهترین برای زندگی و در نتیجه درمان فرد خواهد داشت. 

گفتار درمانی مناسب چه کسانی است؟

در کل هر فردی با مشکل برقراری ارتباط با دیگران به ویژه از راه گفتار و زبان به گفتار درمانی نیاز دارد. در واقع این نیاز ممکن است در هر سنی حس شود و محدود به سن و دوره خاصی از زندگی نیست. ولی در کودکان که هنوز به سن 6 سالگی نرسیده اند براساس سن آن ها توانایی برقراری ارتباط آن ها ارزیابی می شود. گفتار درمانی مناسب افراد ذیل است: 

  • لکنت زبان ؛
  • کودکان که گفتار و زبان آن ها تاخیر داشته و صحبت کردن را دیر شروع می کنند؛
  • مشکلات تلفظی؛
  • اوتیستیک ؛
  • بیماران ALS، اختلالات گفتاری ناشی از مشکل تنفسی، نوزادان نارس یا درگیر بیماری خاص، نوزادان با مشکل مکیدن و بلع شیر،کودکان بیش فعال، کودکان سندرون داون، سندروم ویلیامز و…
  • توان ذهنی پایین؛
  • دانش آموزان مشکل دار در خواندن و نوشتن و ریاضیات ؛
  • مشکلات شنوایی؛
  • شکاف کام و لب؛
  • افراد دیزآتریک و آپراکسیک؛
  • اختلالات صوتی نظیر صدای گرفته و خش دار؛

و خبر خوب اینکه این موارد قابل درمان و آموزش بوده و تمامی این موارد به بهترین شکل در کلینیک جامع سلامت روان رشد قابل تشخیص و درمان هستند.

گفتار درمانی کودکان

بر اساس اینکه شخص (والدین) در چه سنی از دوران زندگی اقدام به درمان می نماید، امکان بهبودی و طول درمان متغیری دارد. بنابراین دوران کودکی و نوزادی حساس ترین دوران زندگی هر فرد بویژه اشخاص دارای اختلالات می باشد. در صورتی که در این دوران اختلالی بروز کرده و نسبت به درمان آن اقدام نشود به مرور زمان تاثیر آن بیشتر می شود و در آینده به سختی می توان آن را درمان کرد. چون در این سنین ابتدایی با توجه به انعطاف بیشتر مغز، اختلالات راحت تر درمان می‌شوند. به طور معمول بیشتر مشکلات گفتار و درمان در مغز ریشه دارند. این اختلالات به طور معمول ناشی از مشکلات متابولیک، سندروم ها، ضربه و آسیب مغز و نیز عادت های نادرست و روش های تربیتی غلط والدین می باشند. بهمین خاطر نیاز است که در گفتار درمانی کودکان به منظور بهبود روش تربیتی والدین، به والدین هم مشاوره داده شود. خیلی از والدین اگر چه به وضوح مشکلات گفتاری را در کودک خود مشاهده می کنند اما حاضر به پذیرش این موضوع نیستند و سعی در توجیه دارند. مثلاً کودکی ممکن است در سن 4 سالگی هنوز حرف زدن را شروع نکرده است اما والدین او معتقدند که خود آن ها هم در کودکی دیر صحبت را آغاز کرده اند.

در حالی که گفتار درمانی کودک سه ساله یا گفتار درمانی کودک چهار ساله خیلی راحت تر از درمان اون در سنین بیشتر است. لذا توصیه می شود نسبت به آغاز گفتار درمانی کودکان زودتر اقدام شود. اگر چه وراثت می تواند در رشد کودکان نقش داشته باشد اما به تعویق انداختن روند درمان توسط شما والدین گرامی، تنها فرصت بهبود بیشتر را از کودک دلبندتان خواهد گرفت.

با در نظر گرفتن اینکه عدم درمان این اختلال موجب می شود فرزند شما در بزرگسالی با مشکلات و آسیب های روحی و روانی بسیاری مواجه گردد بهمین دلیل پیشنهاد می شود به منظور بررسی وضعیت فرزند خود (هر چند اگر در هاله ای از شک و تردید هستید)  به مرکز جامع سلامت دارای متخصصان گفتار درمانی مراجعه کنید. حتی در صورتی که رشد کودک شما هیچ گونه مشکلی حادی نداشت کمترین نتیجه دستیابی به خیالی راحت و آسوده از حیث سلامتی و تربیت کودک شما است.

بنابراین بهترین روش درمان مراجعه به مرکز جامع سلامت دارای متخصصان گفتار درمانی است چون به این افراد کمک می شود تا زندگی باکیفیت تری را تجربه کنند. در کلینیک جامع روان رشد کلیه امور مربوط به ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات گفتاری برای کودکان و بزرگسالان گرامی صورت می پذیرد. 

بهترین سن برای گفتار درمانی کودکان

در هر سنی ممکن است مشکلات گفتاری بروز پیدا کنند حتی بر اثر بروز سانحه تصادف. اما بالاترین احتمال برای ایجاد این اختلال یا بهبودی و درمان در سن کودکی است. حال سوالی که ممکن است برای خیلی از والدین در زمینه گفتار درمانی کودکان بوجود آید، زمان مراجعه به کلینیک جامع سلامت گفتار درمانی برای درمان کودکان است. در ذیل علایم و نشانه هایی از  مشکلات گفتاری بویژه در سنین 1 تا 5 سالگی را آورده شده و نیاز است که در صورت مشاهده هر یک از علائم در سنین ذکر شده حتماً نسبت به درمان کودک خود در کلینیک جامع سلامت گفتار درمانی اقدام کنید.

علایم گفتاری در 15-12 ماهگی

ایجاد صداها و اصواتی محدود توسط کودک عدم توانایی کودک در فهماندن منظور خود با استفاده از حرکاتی مثل تکان سر و دست یا اشاره با انگشت عدم توانایی کودک در بیان کلماتی ساده مثل مامان و بابا

علایم گفتاری در  24-18 ماهگی

عدم توانایی کودک در بیان بخش پایانی لغات مختلف، و کودم ترجیح می دهد به جای صحبت و بیان واضح خواسته های خود به چیزی اشاره نماید. استفاده از کلمات به میزان دو یا چند کلمه ای محدود است.

علایم گفتاری در 4-2  سالگی

عدم توانایی کودک در جمله سازی های ساده،  محدود بودن دایره لغات کودکان و عجز او در استفاده از کلمات جدید، در اکثر مواقع منظور خود را نمی‌تواند برساند.

علایم گفتاری در 5-4  سالگی

مشاهده لکنت زبان در صحبت های کودک تکرار مداوم صداها و کلمات، عدم توانایی کودک در تبعیت از دستور معلم یا والدین. 

 توصیه می شود با مشاهده هر یک از این علائم در کودک دلبند خود برای درمان به موقع به کلینیک جامع سلامت گفتار درمانی مراجعه کنید.

گفتار درمانی چه مزایایی دارد؟

از مهمترین مزایای گفتار درمانی میتوان به این موارد اشاره نمود: 

  • بهتر، روانتر و واضح تر شدن صحبت کردن کودک ،

  • بالا رفتن اعتماد به نفس کودک برای صحبت در جمع،

  •  تجربه زندگی اجتماعی بهتر و روابط شادتر،

  • بالارفتن سطح رضایت از خود برای فرد،

  • تسهیل در ایجاد شرایط پیشرفت های شغلی و اجتماعی.

  • درک مطلب کودکانی با اختلالات خواندن و نوشتن در اثر آموزش،

  • تشخیص بهتر صداها و حروف کلمات توسط کودک،

  • بالا رفتن علاقه به مطالعه و کتاب خواندن،

  • درمان انواع لکنت های زبانی در هر سنی،

  • بالا بردن روحیه فرد جهت حضور در اجتماع،

  •  درمان عدم درک مطلب و گفتار و یا بلع درست برای افراد بزرگسال بر اثر سکته یا ضربه به سر.

  • کمک به استفاده از روش های ارتباطی مکمل و جایگزین برای افرادی که آسیب دیدگی، توانایی صحبت کردن او را گرفته باشد،

  • آموزش استفاده از سایر روش های ارتباطی برای رفع نیاز های روزمره فرد، 

  • انجام فعالیت های روتین و روزمره بدون وابستگی به اطرافیان،

  • رفع مشکلات ناشی از استفاده نامطلوب از حنجره و تارهای صوتی.

بهترین کلینیک گفتار درمانی

اگر به دنبال یک مرکز حرفه ای و تخصصی برای خدمات گفتار درمانی هستید، کلینیک جامع سلامت روان رشد یکی از بهترین و تخصصی ترین مراکز گفتار درمانی می باشد. با مراجعه به این کلینیک به خوبی می توانید خود یا کودک دلبند خود توسط بهترین گفتار درمان ها مورد ارزیابی قرار بگیرید تا نوع اختلال شما تشخیص داده شود. پس از تشخیص اختلال نیز بهترین روش های درمانی در زمینه درمان شما انجام خواهد شد.

متخصصین کلینیک جامع سلامت روان رشد  به عنوان بهترین کلینیک گفتار درمانی به هر فردی و با هر سنی که دارای مشکلات زیر باشد کمک خواهند نمود تا دوباره با رفع مشکل خود اعتماد به نفس بیشتری یافته و حس بهتری را در زندگی داشته باشند:

  •  گفتار درمانی برای کودکان اوتیسمی

  • گفتار درمانی برای درمان لکنت زبان

  • ارائه گفتار درمانی برای افراد کم شنوا و ناشنوا

  • گفتار درمانی برای بیماران فلج مغزی

  •  استفاده از روش های مناسب گفتار درمانی شامل :  تمرینات زبانی، تمرینات لب، تمرینات تنفسی، بیان درمانی، تمرینات فک،  ارتباط کلمات با اشیاء، ساخت حباب، خوردن خوراکی های شیرین. 

سخن آخر :

گفتار درمانی راهی برای درمان بسیاری از مشکلات گفتاری است که زندگی را برای فرد دشوار ساخته در حالیکه این اختلالات به راحتی در بهترین کلینیک جامع سلامت  گفتار درمانی روان رشد قابل اصلاح است.

 

اشتراک گذاری در :

نظرات و دیدگاه ها